Wandelpaden met uitlegborden >> De wandeling met een ridder naar de Blaník

Zastavení 6 - Rozhledna a další zajímavosti

V roce 1835 byl na vrcholu Velkého Blaníku postaven triangulační jehlanec. Na jeho místě nechal vystavět kardinál František hrabě Schönborn v roce 1895 první rozhlednu, která i nadále fungovala jako triangulační bod.


V roce 1914 nechal původní rozhlednu upravit pražský arcibiskup Lev Skrbenský z Hříště. Jednalo se o 20 metrů vysokou dřevěnou věž bez vnějšího pláště, na kterou se vystupovalo pomocí schodiště. Rozhledna postupně chátrala a v polovině třicátých let 20. století byla v tak špatném stavu, že výstup na ni byl již pouze na vlastní nebezpečí. V roce 1936 neodolala náporu větru a zřítila se.
Stavba nové rozhledny byla připravována Klubem českých turistů od roku 1939. Její návrh vypracoval ing. arch. Alexander Hanuš. Podle jeho plánů byla rozhledna dostavěna až po vypuknutí války v roce 1941. Z rozhodnutí ministerstva obchodu ale bylo upuštěno od výstavby architektem původně zamýšlené zvonice nad vchodem. Blanická rozhledna tak získala podobu, kterou má dodnes.
V současnosti je rozhledna majetkem městyse Louňovice pod Blaníkem.
V minulosti vznikaly také návrhy nahradit, případně doplnit, rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku jinými objekty. Již před první světovou válkou se objevily úvahy, že by zde měl být vystaven vystaven pomník sv. Václavu a jeho družině.
Po první světové válce, během níž získala blanická pověst jednu ze svých novodobých podob, ve které byli blaničtí rytíři ztotožňováni s příslušníky československých legií, byla obnovena myšlenka výstavby pomníku na Velkém Blaníku, tentokrát však pomníku legionářům. Jeho návrhy vypracovali na počátku dvacátých let 20. století přední architekti, za všechny připomeňme dva tzv. hradní architekty Josipa Plečnika a Ottu Rothmayera.
Když se v roce 1936 zřítila stará rozhledna, byla zvažována i možnost postavit kromě nové rozhledny na Velkém Blaníku také kapli sv. Václava a znovu byl obnoven i návrh zřídit zde památník padlým v první světové válce. Žádný z těchto záměrů však nikdy nebyl realizován.
Zájemci mohou navštívít webové stránky rozhledny www.lounovicepodblanikem. cz/rozhledna kde se mohou pochlubit fotografiemi z návštěvy Blaníku nebo se v návštěvnické knize podělit o své zážitky.

Kaart

Mapa