Wandelpaden met uitlegborden >> De wandeling met een ridder naar de Blaník

Zastavení 9 - Základní kámen k Národnímu divadlu

Blaník opředený pověstí o spícím vojsku, které má přijít na pomoc ohroženému národu, se stal v 19. století jedním ze symbolů vzmáhajícího se českého národního hnutí.


Již od poloviny 19. století byl cílem shromáždění a slavností českých vlastenců. Jejich vyvrcholením bylo táborové hnutí v šedesátých letech 19. století, kdy byly na Velkém Blaníku pořádány v roce 1868 dva tábory lidu za účasti několika tisíc lidí.
Jednou z nejvýznamnějších manifestací českého národního hnutí v 19. století byla slavnost položení základního kamene Národního divadla 16. května 1868. Do jeho základů byly umístěny kameny z památných míst Čech a Moravy. Kámen z Velkého Blaníku byl 12. května se slavnostním průvodem tvořeným banderiem 24 jezdců v krojích a osobnostmi z regionu vypraven z Louňovic pod Blaníkem do Prahy, kde byl během slavností zasazen do základové zdi Národního divadla.
Kámen z Blaníku určený do základů Národního divadla byl z popudu louňovického nadlesního Čeňka Fišera vylomen místními kameníky z takzvané Slepičí skály, kterou vidíte před sebou. Jak se ovšem záhy ukázalo, neměl potřebné rozměry. Proto byl zazděn do nároží sklepa louňovického pivovaru, kde je ho možno spatřit dodnes. Pro Národní divadlo byl pak vylomen na Blaníku, opět na této Slepičí skále, kámen nový, větší, který splňoval požadavky Sboru pro zřízení Národního divadla.
Blaník není ovšem v Národním divadle zastoupen pouze základním kamenem. Na počátku osmdesátých let 19. století vytvořil významný český krajinář Julius Mařák cyklus devíti obrazů s námětem významných míst v Čechách a na Moravě, který byl určen k výzdobě předsíně královské, dnes prezidentské, lóže Národního divadla. Mezi nimi nechybí Blaník, který je ztvárněn v romantickém duchu.
Na Velkém Blaníku ale nebyl vylomen pouze kámen použitý při slavnostním zahájení stavby Národního divadla. V roce 1926 zde byl vylomen další kámen, který byl spolu s 53 kameny z jiných významných a památných míst Čech vložen do základů Hasičského domu, vystavěného v Praze na Vinohradech Českou zemskou hasičskou jednotou.

Kaart

Mapa